A ȘASEA FINALĂ DE CUPA LIGII

Sâmbătă, 20 mai a.c., va avea loc pe Arena Națională cea de-a 6-a finală a Cupei Ligii, a 3-a în noul format, aflându-se față în față FC Dinamo 1948 București și ACS Poli Timișoara, ambele aflându-se în premieră în ultimul act. Arbitrajul va fi asigurat de centralul Radu Petrescu (București) și asistenții Ciprian Danșa (Oradea) și Daniel Mitruți (Craiova).

În 1994, Liga Profesionistă de Fotbal a hotărât organizarea Cupei Ligii, ca o competiție pentru echipele din primul eșalon care să acopere golul lăsat de comprimarea respectivului sezon ca urmare a participării echipei naționale la turneul final al CM din SUA.La 27 aprilie se disputase ultima etapă a ediției 1993-94. De aceea, ar fi urmat o pauză competițională lungă, de aproximativ trei luni pline, pe-atunci noul sezon demarând dincolo de jumătatea lui august. Inițial cluburile s-au împotrivit, deoarece noua competiție necesita cheltuieli suplimentare legate de primele jucătorilor, transport etc. Audiența urma a fi foarte scăzută, cum și la meciurile de campionat ea se redusese drastic, fiind totodată și o perioadă de concedii. Și peste toate, nu exista niciun fel de recompensă financiară. De aceea, exista temerea organizatorilor ca și a presei că echipele urmau să trimită în joc fotbaliști no name, tineri, chiar juniori sau jucători aflați în probe. Ceea ce avea să se și întâmple. În cele din urmă cluburile au fost de-acord cu competiția, asumându-și toate cheltuielile necesare. Pentru ca acestea să fie cât mai reduse, participantele au fost împărțite în grupe pe criterii geografice. A fost alipită și o competiție abia inventată de Gheorghe Copos, care tocmai venise ca finanțator la Rapid și voia să-și arate mușchii, Cupa Samsung, la care fuseseră invitate toate cele cinci cluburi bucureștene, Rapid, Dinamo, Steaua, Sp. Stud. și Progresul, plus Universitatea Craiova. Aici exista recompensă și chiar substanțială, 100.000 dolari pentru câștigătoare. LPF a considerat-o ca pe una din grupe, învingătoarea urmând să se califice în semifinale, alături de câștigătoarele celorlalte trei grupe în care au fost încadrate restul de 12 echipe.

Aceleași motive au stat și la baza organizării edițiilor din 1998 și 2000. Ce vremuri! pe-atunci echipa națională se califica non-stop la turnee finale. De asemenea, regulile de desfășurare au fost aceleași. Chiar dacă acele partide au semănat mai degrabă a „amicale”, ele au un caracter oficial, iar trofeele câștigate pot fi puse sau adăugate cu toată încrederea de cele care și le-au adjudecat în propriile panoplii, așa cum se procedează cu titlurile, cupele sau mai nou supercupele. Din nefericire, două dintre câștigătoare, FCM Bacău și Gloria Bistrița, nu mai există.

Începând cu 2015, LPF a repus pe tapet competiția, de această dată susținând-o serios din punct de vedere bănesc, cu un sponsor partener, Adeplast, astfel încât sunt recompensate financiar, în funcție de performanțe, toate participantele. Iar la penuria financiară de astăzi orice ban este binevenit. De asemenea, acum nu mai are o periodicitate aleatorie, ci una sezonală, disputându-se concomitent cu Campionatul și Cupa. Din nefericire, nu prea are priză la public (dar ce pretenții să mai avem când și în prima Ligă am avut destule cazuri de asistență de sub 100 spectatori la meci) și aglomerează în anumite momente programul competițional, apărând recent voci care i-au contestat utilitatea (media generală a spectatorilor din această ediție a Cupei Ligii s-a ridicat la 3.562). LPF însă a rămas pe poziție și a anunțat prin reprezentanții ei că o va organiza în continuare, dar că va deveni un fel de competiție de tineret-rezerve. Dacă tot va fi așa, nu ar fi fost mai bine să fi reînviat vechiul campionat de tineret-rezerve?

Tabloul câștigătoarelor Cupei Ligii

1994 (Arad, UTA)                  RAPID BUCUREȘTI – UTA Arad                                  5-1

1998 (București, Rocar)           FCM BACĂU – Universitatea Cluj                                  3-2 d.prel.

2000 (București, Cotroceni)       GLORIA BISTRIȚA – FCM Bacău                                  2-2 (3-1 d.l.dep.)

2015 (București, Arena Națională) STEAUA BUCUREȘTI – Pandurii Târgu Jiu                                  3-0

2016 (București, Arena Națională) STEAUA BUCUREȘTI – Concordia Chiajna                                  2-1 d.prel.

 

Cine se aștepta la ACS Poli?

Ediția din acest an are o finală inedită. Dacă și de Dinamo nu se poate spune că era prea așteptată în ultimul act, de ACS Poli nici atât. Cea care era dată ca sigur retrogradată a înregistrat numai victorii, e drept, trei dintre cele patru meciuri le-a disputat pe teren propriu, printre victimele sale fiind și viitoarea campioană, Viitorul. Acum timișorenii fac nazuri, cel puțin la nivel declarativ, că au ajuns atât de departe, că s-au aglomerat aceste meciuri cu cele pentru supraviețuirea în Liga I. Însă amintiții bani oferiți de Adeplast, de care am pomenit mai sus, pentru ACS Poli erau foarte importanți, iar pe de altă parte probabil că în cadrul grupării nu se spera la salvare. Așa că oricum am lua-o, este o performanță și de aceea, nu doar din respect pentru competiție și proprii fani, ci pentru ei înșiși, bănățenii ar trebui să abordeze finala cu cea mai bună echipă și cea mai mare seriozitate.

Dinamo a confirmat comportarea bună din acest sezon și are prima șansă să se aleagă cu un trofeu pe care nu l-a mai câștigat până acum.

Drumul celor două

DINAMO

11.08.2016, Voluntari: FC VOLUNTARI – DINAMO BUCUREȘTI 1-2 (0-2) / optimi

17.11.2016, Giurgiu: ASTRA GIURGIU – DINAMO BUCUREȘTI 2-5 (0-1, 2-2) / sferturi

22.12.2016, București: DINAMO BUCUREȘTI – STEAUA BUCUREȘTI 4-1 (1-0) / semifinale, manșa 1

01.03.2017, București: STEAUA BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 1-3 (0-1)

ACS POLI

09.08.2016, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – VIITORUL CONSTANȚA 2-1 (1-1) / optimi

07.09.2016, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – CONCORDIA CHIAJNA 2-1 (1-0) / sferturi

21.12.2016, Târgu Mureș: ARDEAL TÂRGU MUREȘ – ACS POLI TIMIȘOARA 2-4 (1-1) / semifinale, manșa 1

28.02.2017, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – ARDEAL TÂRGU MUREȘ 3-1 (2-0) / semifinale, manșa 2

Loturile folosite

DINAMO

Portari: Constantin Laurențiu BRĂNESCU (1 joc/0 goluri), Jaime Manuel PENEDO Cano (3/0)

Fundași: Luca CECCARELLI (1/0), Alin Ilie DUDEA (2/0), Steliano FILIP (3/0), Luka MARIĆ (3/0), Miha MEVLJA (1/0), Ionuț NEDELCEARU (3/0), Maximiliano Fernando OLIVA (3/0), Mihai POPESCU (2/0), José Antonio ROMERA Navarro (4/0)

Mijlocași: Azer BUŠULADŽIĆ (3/0), Sergiu Cătălin HANCA (4/3), Valentin Marius LAZĂR (3/1), May Sphiwe MAHLANGU (2/1), Dan Nicolae NISTOR (3/2), Antun PALIĆ (4/1), Patrick Mihai PETRE (1/1), Dorin ROTARIU (2/1), Andrei Costin TÎRCOVEANU (1/0)

Atacanți: Iliuță Daniel POPA (3/3), Harlem-Eddy GNOHÉRÉ (1/1), Adam NEMEC (1/0), „RIVALDINHO” Rivaldo Vitor Borba Ferreira Júnior (1/0)

Conducerea tehnică: Ioan ANDONE primele 3 meciuri / Cosmin Marius CONTRA ultimul meci

ACS POLI

Portari: Vasile Marius CURILEAC (1/0), Cătălin George STRATON (3/0)

Fundași: Cristian BOCȘAN (3/0), Gabriel CÎNU (1/1), Alexandru George NEAGU (1/0), Leopold NOVAK (1/0), Cristian Dorel SCUTARU (3/0), Deian Cristian SORESCU (1/0), Bogdan Adrian STRĂUȚ (3/0), Alin Ioan ȘERONI (4/0), Petru Daniel VĂDRARIU (3/0)

Mijlocași: Andrei Viorel ARTEAN (3/3), Cristi Marian BĂRBUȚ (4/0), Cosmin Marian BÎRNOI (1/0), Alin Ionuț CÎRSTOCEA (1/0), Marius CROITORU (4/2), Petre Cătălin DOMAN (2/0), Josip FUČEK (1/0), Fernando LLORENTE Mañas (2/1), Sebastian MAILAT (1/0), Adrian Florin POPARADU (3/0), Josip ŠOLJIĆ (1/0), Emanuel VASI (1/0)

Atacanți: Octavian DRĂGHICI (1/1), Róbert ELEK (1/0), PEDRO HENRIQUE de Santana Almeida (2/2), Alexandru POPOVICI (3/1), Cătălin Ciprian VRACIU (1/0)

Conducerea tehnică: Ionuț POPA

Lasă un comentariu