Apropo de textul academicienilor

Zilele acestea, în mod surprinzător, Academia Română, de fapt 84 de membri ai săi, au lansat un apel, în care se pronunță în favoarea identității, suveranității și unității naționale. De ce în mod surprinzător? Pentru că Academia Română e foarte tăcută de ani de zile și poate s-ar fi simțit nevoia din când în când să fie auzită, mai ales că acolo ar trebui să fie înțelepții neamului.

Textul ar suna bine, dacă…

academia-romanaCa un naționalist moderat ce mă consider, aș fi salutat plin de încântare acest mesaj al academicienilor, mai ales că este primul document oficial de la noi în care, printre alte idei interesante, am văzut înfierată acea mizerabilă „corectitudine politică” care constatăm cât rău a făcut în Occident. De fapt, oricine simte și respiră românește nu poate să nu se sensibilizeze atunci când constată „rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naționale, subminarea valorilor și instituțiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoștenirea generațiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului și subsolului, prin defrișări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităților economice, prin degradarea învățământului și a sistemului sanitar”, după cum se precizează în textul respectiv. De ce mă folosesc de perfectul condițional-optativ, „aș fi salutat”? Pentru că toate acestea nu pică prea bine în contextul actual, cu atât mai mult cu cât propaganda toxică a PSD folosește ideea că „ceea ce fac ăia din Piața Victoriei va duce la ruperea României”. Și nu este întâmplător faptul că Popescu-Tăriceanu a lăudat această inițiativă.

Atunci când ar fi avut speță

Momentele în care cu adevărat ar fi trebuit să ia poziție au cam fost scăpate de domnii academicieni. Unul dintre acestea a fost atunci când dușmănoasa fundație Elie Wiesel a avut numeroase cerințe inacceptabile (am scris pe larg despre ele pe acest blog) prin care majoritatea românilor au fost jigniți, ba chiar unele dintre acestea au căpătat putere de lege (iar asta inclusiv cu complicitatea patriotarzilor PSD). Dar tăcerea i-a caracterizat pe academicieni. Sau când mega-moscheii i s-a eliberat certificatul de urbanism. Dar tăcerea i-a caracterizat pe academicieni. Sau când ambasadorul SUA în România s-a pozat cu steagul „ținutului secuiesc”, că tot au pomenit în textul apelului pe care îl discut despre „încercările recurente de ‘regionalizare’ a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice”. Dar tăcerea i-a caracterizat pe academicieni. Iată, deci, trei momente foarte oportune, când ei se puteau face auziți și poate cu folos. Acum, însă, cum spun juriștii, este cu totul altă speță. Căci majoritatea românilor care au ieșit în stradă (și nu doar) îi acuză pe politicienii de la putere de încercarea de a-i duce din nou de nas, pe furiș, spre a-și da legi pentru a scăpa de judecată și totodată de a putea-o lua de la început cu „afacerile cu statul”. Politicieni care, apropo, se dau acum mari patrioți și îngrijorați de integritatea României. Păi hoția din avutul obștesc, până acolo încât să fie șubrezită economia națională are ceva patriotic în ea?

PS1. Penibil, de fapt laș cu adevărat gestul celor care au început să se dezică de textul cu pricina, după ce au constatat unele reacții din societatea civilă! Mi-amintește de Leșe cu lemnul și spațiile mici…

PS2. Pentru cei care vor să vizioneze textul academicienilor, îl au mai jos.

Textul

IDENTITATE, SUVERANITATE ȘI UNITATE NAȚIONALĂ Apelul unor academicieni români

Către Poporul Român,

Către instituțiile Statului Român

Având în vedere poziția Academiei Române, de instituție identitară fundamentală, aflată de un secol și jumătate în serviciul Națiunii Române,

semnatarii acestui Apel,

îngrijorați de evoluțiile interne și internaționale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă și alarmantă încercare de erodare a identității, suveranității și unității naționale a României, cu multe acțiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate ‘corectitudini politice’, dar și cu multe acțiuni îndreptate direct împotriva Statului și Poporului Român (rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naționale, subminarea valorilor și instituțiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoștenirea generațiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului și subsolului, prin defrișări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităților economice, prin degradarea învățământului și a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului și societății, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupția, lipsa de eficiență, apariția unor tensiuni sociale),

preocupați în mod deosebit de încercările recurente de ‘regionalizare’ a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituției României și tendințelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calității vieții în aceste zone,

ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acțiuni,

ne pronunțăm cu tărie în favoarea identității, suveranității și unității naționale,

solicităm instituțiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a contracara și, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agresiunile la adresa identității, suveranității și unității naționale a României și a stabilității statului de drept.

Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toți locuitorii acestui pământ,

ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exemplu de înțelepciune și de patriotism,

ne adresăm oamenilor politici, invitându-i să conlucreze cu responsabilitate și patriotism pentru binele României,

cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor românești, eveniment pe care poporul român l-a așteptat, pentru care a suferit, a lucrat și a luptat atâtea veacuri și pe care l-a realizat cu atâtea jertfe.

Să ne cinstim eroii, să fim la înălțimea lor, lăsând generațiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o țară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut și pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată și prosperă, o țară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească.

Așa să ne judece viitorul!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s