A cincea plecare a golgeterului de iarnă

Ca să ne situăm în contextul acestor zile tulburi pe care le trăim, de mult observăm cu tristețe că tot mai mulți români aproape că sunt forțați să-și ia tălpășița din țara lor de ceea ce se petrece la nivel politic, economic ori social. De aceea, care dintre noi, dacă am avea o ocazie oportună venită de peste graniță, n-am profita de ea?

mutu-la-interIar fotbaliștii sunt și ei oameni, așa că e firesc să se îndrepte spre locurile de dincolo de România despre care ei cred că le-ar răspunde cerințelor personale mai bine. Neplăcut este faptul că din această cauză campionatul nostru a rămas după această iarnă secătuit și de valorile puține pe care le mai deținea. Dacă ne uităm rapid peste ierarhia golgeterilor Ligii I, se poate observa că nu-i vom mai vedea din a doua parte a sezonului pe doi dintre cei clasați pe podium, locurile 1 și 3, ca și doi de pe locurile 5-7, adică Llullaku și Axente, respectiv I. Fülöp și Val. Lazăr.  Iar două echipe, Dinamo și Gaz Metan, au „scăpat” de principalii lor oameni de gol, prima de Val. Lazăr, Rotariu și Gnohéré, care împreună au marcat 18 goluri (54% din golurile echipei lor), iar a doua de Llullaku și Axente, ambii înscriind 25 goluri (76% din golurile echipei lor). Totuși, francezul, chiar dacă a plecat de la Dinamo, a rămas totuși în Liga I.

Golgeterul la zi, care deținea un avans consistent, avea toate șansele ca și la final să se situeze pe această poziție și astfel să-și inaugureze panoplia virgină de trofee. Llullaku însă a preferat banii, chiar dacă a luat drumul unui campionat sub cel al României, însă la o echipă care are șanse mari de a deveni campioană. Privind când s-a mai întâmplat așa ceva în campionatul nostru, adică de câte ori s-a mai întâmplat ca golgeterul la zi să părăsească prima noastră ligă în pauza de iarnă, am constatat că nu este chiar ceva uzual. Aceasta deoarece recenta acțiune a albanezului este abia cea de-a cincea de acest gen. Mai jos sunt trecute toate acestea.

2016-17: Azdren Lllullaku 16 goluri marcate în prima parte (a plecat de la Gaz Metan la FK Astana / Kazahstan)

2014-15: Claudiu Keserü 12 (Steaua – Al-Gharafa / Qatar 1)

2010-11: Bogdan Stancu 13 (Steaua – Galatasaray / Turcia 1)

2001-02: Adrian Mihalcea 11 (Dinamo – Genoa / Italia 2)

1999-00: Adrian Mutu 18 (Dinamo – Inter Milano / Italia 1)

Așadar, Mutu a fost primul care a inaugurat-o, acum 17 ani, când cu cele 18 goluri adunate se afla în momentul plecării detașat pe prima poziție a golgeterilor. Însă, cam ca acum, a părăsit Divizia A și ocupantul locului 2, tot un jucător al lui Dinamo precum liderul, Vlădoiu (plecat în 2. Bundesliga, la Kickers Offenbach), care avea cu șase goluri mai puțin. Astfel, abia în ultima etapă, Mutu avea să fie detronat de pe prima poziție (de Marian Savu de la FC Național)! Nici acum nu va fi prea ușor ca Llullaku să fie depășit. Însă până în prezent, Mutu alături de Stancu sunt singurii care cu toate că au părăsit campionatul nostru în pauza de iarnă, au izbutit să rămână și la final situați pe podium. Alt lucru interesant este că niciunul dintre aceștia nu a făcut mulți purici la echipa la care s-a transferat, doar Mihalcea mai rămânând apoi un sezon la Genoa, care pe-atunci se afla în serie B. Căci Mutu a plecat imediat de la Inter la Hellas Verona, Stancu de la Galatasaray la Orduspor, iar Keserü de la Al-Gharafa la Ludogoreț. Va face și Llullaku la fel?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s