Golurile spaniole ce readuc nesperat cupa în Gruia

Nu știu câți mai credeau din momentul intrării în procesul de insolvență că va mai ajunge prea curând vreun trofeu în vitrina lui CFR Cluj… Sau cine mai credea la 2-0 pentru Dinamo că trofeul va fi totuși ridicat de Camora? Probabil doar cei mai fanatici dintre suporterii săi. Și iată totuși că se mai petrec și minuni în fotbalul românesc.

CFR Cluj bucurieEu, recunosc, fac parte dintre cei care nu credea la niciuna dintre posibilitățile amintite mai sus. La prima, mă gândeam că încet dar sigur va avea și gruparea de sub Gruia soarta altor echipe de tradiție care au alunecat la vale până ce le-au mai oprit doar groapa. La a doua, credeam că Dinamo va face scor, mai marcând încă de două ori în partea a doua. CFR Cluj însă s-a dovedit o pasăre Phoenix greu de răpus. În startul și în finalul celei de-a doua reprize a izbutit să refacă handicapul, golul egalării, cel al lui Cristian López, fiind unul de mare clasă. Interesant că autorii ambelor goluri clujene au fost spanioli, cei doi înscriind și la loviturile de departajare, Juan Carlos transformând-o chiar pe cea decisivă.

Prin dramatismul ei, partida a fost una plăcută. Ambele echipe au muncit și au vrut, chiar dacă în mai multe rânduri au fost trădate de lipsa mijloacelor. Rezultatul de egalitate de după 120 de minute a fost unul cât se poate de echitabil, cele două având aproape perioade egale de dominare, același număr de greșeli și ezitări, putându-se spune că au avut în teren câte 10 jucători, dacă luăm în considerare prestațiile lui Andrei Mureșan, respectiv Vytautas Černiauskas. Până și numărul barelor a fost egal. Este adevărat, Dinamo a fost ceva mai ofensivă, mai ales în prelungiri, când meciul din play-out cu FC Voluntari începuse să atârne foarte greu pentru clujeni. Aceștia din urmă însă au reușit să scape cu fața curată și să ajungă la loviturile de departajare, acolo unde au impresionat atât prin execuțiile precise ale acestora, dar mai ales prin calmul afișat în timp ce o făceau. În asemenea cazuri de obicei experiența învinge mai mereu tinerețea. Triumful CFR-ului a arătat încă o dată că această separare artificială play-off/play-out este dăunătoare și neconformă cu realitatea.

Sper ca acest succes să o ajute pe CFR mai ales la sănătatea financiară, astfel încât să iasă cât mai repede din această nefastă insolvență. Să poată juca în cupele europene și să nu i se mai masacreze punctele.

Remarcabil și comportamentul civilizat al spectatorilor, precum și cele ce pregătite în tribune de galeria dinamovistă în memoria regretatului Ekeng. Singura indispoziție mi-a fost creată la epilog, când am văzut cine făcea premierile. Dar o trece și… insolvența asta.

 

Finala

 17.05.2016

CFR CLUJ – DINAMO BUCUREȘTI 2-2 (0-2, 2-2) / 5-4 d.l.dep.

Stadion: Arena Națională (București). Spectatori: 37.705. Marcatori: Juan Carlos (47), Cristian López (89) – Gnohéré (23pen), Bicfalvi (36). Arbitri: Ovidiu Hațegan (Arad) – Octavian Șovre (Oradea), Sebastian Gheorghe (Suceava) – Alexandru Tudor (București), Sebastian Colțescu (Craiova). Loviturile de departajare: Bicfalvi (+), Cristian López (+), Gnohéré (+), Tiago Lopes (+), P. Anton (+), Beleck (+), Val. Lazăr (+), Petrucci (+), Rotariu (-), Juan Carlos (+).

CFR: Tr. Marc – Tiago Lopes, Larie, A. Mureșan, Camora / cpt – Gomelt (46 Cristian López), Petrucci, Juan Carlos – Jakoliš, Bud (59 Beleck), Nouvier (80 Vitor Bruno). Antrenor: Toni Conceição.

DINAMO: Černiauskas – Hanca (73 A. Marc), Puljić, M. Mevlja, S. Filip – P. Anton / cpt – Rotariu, Bicfalvi, Palić (83 Nedelcearu), Kortzorg (75 Val. Lazăr) – Gnohéré. Antrenor: Mircea Rednic.

 

Cifre

# Așadar a patra cupă câștigată de  CFR Cluj, care a urcat pe locul 5 într-o ierarhie în funcție de numărul de asemenea trofee câștigate, fiind depășită de Steaua cu 22, Dinamo și Rapid cu câte 13, Universitatea Craiova cu 6. # În schimb, Dinamo a devenit echipa cu cele mai multe finale pierdute, 9, depășind-o pe Steaua care a rămas cu 8, a treia fiind Rapid cu 6. # A fost a 6-a finală decisă la penalty-uri. # Cu un total de 5 goluri, Gnohéré este golgeterul acestei ediții, fiind al 5-lea străin care izbutește o asemenea performanță, ultimul dinaintea lui fiind Bokila (Petrolul), în 2012/13. # CFR Cluj este neînvinsă în cupă de 11 partide, ultimul eșec consemnându-se la 25.09.2013, 1-3 cu FC Brașov. # A fost a 72-a finală jucată în București, a 5-a găzduită de Arena Națională (totodată al 9-lea meci din cadrul Cupei României jucat pe marele stadion). # Antrenorul Toni Conceição se află la a doua finală câștigată. # Atât centralul Hațegan, cât și asistenții Șovre și Gheorghe au oficiat la a doua lor finală de cupă. # CFR rămâne mai departe neînvinsă de Dinamo în Cupă, după 4 confruntări (2 victorii + 2 egaluri). # Până la acest meci, doar la două finale de cupă se mai refăcuse handicapul de două goluri, însă foarte de demult. Mai întâi la a doua ediție, în 1935, când Ripensia a fost egalată în două rânduri de CFR București, mai întâi de la 2-0 la 2-2, și mai apoi de la 4-2 la 4-4, în cele din urmă gruparea timișoreană impunându-se cu 6-5 după prelungiri. Apoi în acea celebră finală din 1940, când Rapid și Venus au avut nevoie de 4 meciuri pentru a se decide câștigătoarea (e drept și cu un ajutor pentru Venus dat de protectorul ei, Gabriel Marinescu, prefectul poliției Capitalei). În primul din aceste meciuri, Venus a revenit de la 0-2 la 2-2. În al doilea, a venit rândul Rapidului să refacă handicapul, de la 2-4 la 4-4.

 

Eroii celei de-a 4-a Cupe a CFR-ului

Portari: Alexandru Traian MARC (3 jocuri / 0 goluri), Mihai Adrian MINCĂ (3 / 0)

Fundași: „CAMORA” Mário Jorge Malico Paulino – Portugalia (6 / 0), „DANI” Daniel Ricardo da Silva Soares – Portugalia (4 / 0), Cornel Alexandru ENE (1 / 0), Lucian GOIAN (4 / 0), Ionuț Justinian LARIE (4 / 0), TIAGO Jorge Oliveira LOPES – Portugalia (2 / 0), Andrei Iosif MUREȘAN (5 / 0), Andrei Simion TÎNC (1 / 0)

Mijlocași: Tomislav GOMELT – Croația (5 / 0), Antonio JAKOLIŠ – Croația (4 / 0), JUAN CARLOS Real Ruiz – Spania (3 / 1) – venit de la CD Tenerife, FILIPE Guterres NASCIMENTO – Portugalia (5 / 0), Bryan NOUVIER – Franța (5 / 0), Constantin Adrian PĂUN-ALEXANDRU (4 / 1), Davide PETRUCCI – Italia (5 / 0), Neluț Stelian ROȘU (1 / 0) – transferat la Concordia Chiajna, Szilárd VERES (2 / 0), VITOR BRUNO Ramos Gonçalves – Portugalia (5 / 0)

Atacanți: Steve Leo BELECK Abeka – Camerun (4 / 2), Cristian BUD (2 / 2) – venit de la Milsami Orhei, Anthony CARTER – Australia (1/0), CRISTIAN LÓPEZ Santamaria – Spania (3 / 1), Sergiu Dorin NEGRUȚ (2 / 1)

Antrenor: Francisc DICAN – primele 2 meciuri / „TONI” António da Conceição Silva Oliveira (Portugalia) – celelalte 4

* Jucătorii în italic au plecat sau venit în timpul sezonului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s