O mostră de mizerie românească, marca GSP

Ieri, întâmplător, am văzut o postare pe Facebook a amicului Octavian Stăncioiu de la Timișoara în care își exprima mâhnirea pentru pâra făcută către FIFA de cei de la Gazeta Sporturilor privitor la un meci amical al echipei naționale de fotbal a României.calomnie Pentru cei care nu știu despre ce este vorba, voi explica pe scurt. La partida amicală România – Belgia 2-1, din 14.11.2012, selecționerul de-atunci, Victor Pițurcă, a efectuat opt înlocuiri, cu toate că în conformitate cu o regulă FIFA stabilită nu cu mult timp în urmă, se puteau face cel mult șase. Arbitrul acelei partide, italianul Mauro Bergonzi, a trecut însă în raport doar șase schimbări. Astfel, jocul a fost recunoscut de FIFA, fiind luat în considerare la stabilirea clasamentului lunar FIFA (cel care contează adesea la tragerile la sorți ale competițiilor oficiale, pentru stabilirea urnelor valorice). Corecți nevoie mare, acum după ce au trecut mai bine de trei ani de-atunci, cei de la amintita publicație, în lipsă de subiecte, au trimis un mesaj către FIFA solicitând un punct de vedere. Li s-a răspuns că „potrivit raportului oficial, jocul s-a disputat în conformitate cu reglementările în vigoare! S-au făcut 6 schimbări, prin urmare a fost considerat un joc valabil”. Vrând însă să ducă răul până la capăt, respectivii au trimis un nou mesaj către forul mondial cu marea… dezvăluire a celor opt înlocuiri. Prin acesta însă și-au atins scopul, făcându-i pe cei de la FIFA să nu mai recunoască acel meci. Mare vitejie au izbutit!

Aici voi face eu precizarea. Meciul respectiv, chiar dacă nu este recunoscut de FIFA și s-au chinuit ei cu nu știu ce specialist să-l scoată, va rămâne în palmaresul echipei naționale cu toate cifrele sale aferente (selecții jucători, antrenori, arbitri etc).

Dar hai să vedem marea incorectitudine care a fost atunci. Belgia, coordonată de Marc Wilmots, selecționerul aflat în funcție și în prezent, deja se metamorfozase într-una dintre cele mai promițătoare reprezentative din lume. Avea să demonstreze ceea ce poate în 2014, la turneul final al CM, iar acum, înaintea lui Euro este creditată cu șanse de a-și adjudeca trofeul. De aceea meciul cu pricina nu avea cum să fie facil, pentru că unor De Bruyne, Benteke, Witsel, Lukaku sau Fellaïni nu multe echipe le puteau face față. Oaspeții au și deschis scorul, după acțiuni repetate în careul nostru. Încet-încet însă, ai noștri s-au trezit din pumni și au reușit să egaleze repede. Abia în partea a doua, ambii selecționeri au început să purceadă la schimbări. Wilmots a făcut doar trei, treaba lui, așa a gândit el acest amical. De partea cealaltă, Pițurcă a atins deja limita de șase chiar din startul reprizei secunde. Personal am crezut că vrea să abordeze partea a doua cu jumătate de efectiv schimbat pe întreaga sa durată, ca să facă o paralelă între cele două alinieri. M-am mirat și eu apoi, recunosc, când am văzut că a mai făcut alte două, în minutele 59 și 68. În fine, în cele din urmă ai noștri au beneficiat de un penalty, transformat de Torje, care avea să ne aducă o victorie excelentă pentru moralul de-atunci al tricolorilor, dar și prestigioasă având în vedere valoarea adversarului. Așadar un succes obținut corect în teren, în confruntare directă cu adversarul, fără vreo șmecherie. Pentru că până să se trezească FIFA în a introduce această regulă abuzivă (un amical este destinat verificării potențialului echipei, funcționalității schemelor de joc, dar și a formei unor jucători după cum consideră fiecare selecționer) au fost nenumărate partide în care s-au efectuat peste cele șase schimbări și n-a murit nimeni. Ba chiar de obicei, mai dezavantajată era echipa care opera mai multe schimbări, pentru că își tot dilua închegarea unui mecanism. AȘADAR NU A FOST ABSOLUT NIMIC CONDAMNABIL. Iar Bergonzi și-a dat seama că n-avea rost să distrugă aiurea o luptă corectă din teren din cauza unei reguli absurde. Îmi pare rău doar că Pițurcă și cei din jurul lui n-au ținut cont de respectiva dispoziție, tocmai pentru a evita o asemenea situație neplăcută și să dea ocazia unor vidanjori să purceadă la asemenea râcâieli. Îmi dau însă seama că dacă la un placid amical au fost în stare să facă un asemenea rău propriei țări, nu este nicio exagerare, hai să ne închipuim cum ar fi reacționat, așa prin reducere la absurd, dacă reprezentativa noastră ar fi câștigat vreun titlu de anvergură, iar în finală ar fi făcut vreo neregulă nesesizată nici de oficiali, nici de adversari.

Acest gest mi-a adus aminte de o situație petrecută pe la începutul anilor 90. Atunci, un coleg al meu de redacție, îi voi da numele doar dacă îmi voi scrie vreodată memoriile, care avea o funcție la FRF, dar în același timp colabora și la o importantă agenție de știri, mi-a spus cu mândrie că a descoperit la una dintre selecționatele noastre de juniori folosirea unui jucător peste limita de vârstă și că tocmai se pregătea să scrie o știre în acest sens pentru a o da pe flux la agenție. Cu un an-doi în urmă, pentru ceva asemănător, vreo două-trei țări, Mexicul parcă și unele din Africa, tocmai fuseseră suspendate de FIFA din toate competițiile pe doi ani. I-am povestit despre această situație, sfătuindu-l totodată să renunțe la acea știre, mai ales că respectiva selecționată nu obținuse nimic în urma acelui meci. „Deontologia profesională mă obligă să dau această știre”- mi-a răspuns el cu un aer superior. Atunci i-am anticipat cam ce urma să se întâmple din cauza acestui chin pe care i-l dădea… deontologia profesională: „Vom fi suspendați pe doi ani din toate competițiile, iar din această cauză tu nu o să mai ai ce să dai agenției tale legat de fotbalul nostru și de aceea este posibil ca banii care îți intră în buzunar să scadă dramatic. Ca să nu spun că, logic, vei fi dat afară și de la FRF”. A rămas fără replică, așternându-se secunde bune de tăcere, în care deontologia s-a transformat precum fumul unui chibrit ars. Așa și cu această… corectitudine GSP.

De fapt este o mizerie tipic românească, de a arunca noi înșine în noi cu noroi. Și ne mai mirăm că am ajuns să ne desconsidere și să ne ia la preț de matineu mai toți. Le-aș spune și eu autorilor (nici nu vreau să știu cum îi cheamă), așa cum a făcut-o Tavi Stăncioiu în materialul său amintit, să le fie rușine! Însă pentru asta ar trebui ca respectivii să aibă asemenea noțiune. Oricum, le-au transmis toate cele bune (bănuiesc că se poate sesiza ironia) cititorii lor care intraseră pe acea știre, dându-și bine seama de meschinăria acestui demers.

Un cuvânt de bine și pentru prea cuvioasa FIFA, despre care a constatat recent o lume întreagă ce model de cinste și conduită este, încât nu știu ce drept mai are să le arate altora cu degetul. Căci de la o recomandare cum a fost inițial această limitare a schimbărilor, a impus-o abuziv, bătându-și astfel joc de munca din teren, fie ea și amicală, a unor fotbaliști. Federațiile naționale cu coloană (oare or exista?) ar trebui să facă presiuni în clipa în care îndrăznește să se atingă de palmaresul lor național. Dar cu cine fraților? Ca să nu spun că această regulă are o hibă penibilă, arătându-i din plin limitele, pentru că de ea se poate folosi orice echipa perdantă. Cum? Păi în momentul în care respectiva constată că pierde meciul, face și dincolo de a șasea schimbare…

 

Caseta meciului, care că vor sau nu cei de la gsp și draga lor fifa, va rămâne în palmaresul echipei naționale

București, 14.11.2012: ROMÂNIA – BELGIA 2-1 (1-1) amical

Stadion: Arena Națională. Spectatori: 6.000. Arbitru: Mauro Bergonzi (Italia).

Au marcat: Maxim (31), Torje (66-pen) – Benteke (22).

ROMÂNIA: Anton Ciprian TĂTĂRUȘANU (Steaua București) – Vlad Iulian CHIRICHEȘ (Steaua București) înloc.59 Srgian LUCHIN (Dinamo București), Marius Valerică GĂMAN (Astra Giurgiu) înloc. 46 Nicolai Dorin GOIAN (Spezia Calcio / Italia), Florin GARDOȘ (Steaua București), Iasmin LATOVLEVICI (Steaua București) înloc.68 Ștefan Daniel RADU (Lazio SS / Italia) – Doru Mihai PINTILII (Steaua București) înloc.46 Alexandru BOURCEANU (Steaua București), Dan Nicolae NISTOR (Pandurii Târgu Jiu) înloc.46 Costin LAZĂR (PAOK Thessaloniki / Grecia) – Alexandru Iulian MAXIM (Pandurii Târgu Jiu) înloc.46 Andrei Gabriel TORJE (Granada CF / Spania), Gheorghe Teodor GROZAV (Petrolul Ploiești) înloc.46 Sorin Bogdan STANCU (Orduspor / Turcia), Alexandru Mihăiță CHIPCIU (Steaua București) înloc.46 Cristian TĂNASE (Steaua București) – Ciprian Andrei MARICA / cpt (Schalke 04 / Germania). Antrenor: Victor PIȚURCĂ.

BELGIA: Mignolet – G.Gillet, Van Buyten, Kompany / cpt, Vertonghen – Witsel, Fellaïni, Defour (56 Vossen) – De Bruyne, Benteke (56 R.Lukaku), D.Mertens (59 Mboyo). Antrenor: Marc Wilmots.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s