Să nu ne îmbătăm cu 0-0 grade

Amicalul de lux de la Cluj s-a desfășurat fără vreun incident dramatic. N-au pus nici teroriștii islamici bombe, n-au fost afișate nici mesaje secesioniste așa cum anunțaseră unii inconștienți. Din contră, am văzut mulți oameni purtând cu drag culorile roș-galbene-albastre și strigând din inimă „Hai România!”. Slavă Domnului că oamenii de caracter ca și cei sănătoși mintal predomină în Cluj. Până la urmă tot răul spre bine și cu închiderea Arenei Naționale. Pentru că doar astfel i s-a oferit și unei urbe importante precum cea de sub Dealul Feleacului să găzduiască un meci de anvergură al naționalei. Iar după cele văzute la TV s-a achitat pe deplin de această sarcină deloc comodă. FRF ne-a oferit un nou moment de amuzament, de această dată nu cu imnurile, ci cu lecția de matematică de pe tricouri. Se pare că avem în fruntea FRF o Ghebă, pardon un Gheba (pentru cei mai tineri, a existat un profesor de matematică, Grigore Gheba, care a scris mai multe culegeri de matematică în perioada tinereții mele, devenind celebru alături de Olivotto, Petrică, Lazăr, Stamate, Stoian și alți autori) care și-a descoperit o nouă vocație, pentru că pe cea actuală e clar că a greșit-o.

Del Bosque batranDel Bosque TânărMeciul în sine, chiar dacă nu a avut multe ocazii clare, a fost unul frumos, pentru că s-a văzut calitate din partea ambelor echipe. Da, chiar și din partea României. Poate a fost partida în care s-a mișcat cel mai bine de la revenirea lui Iordănescu, grandoarea adversarei motivându-i îndeajuns pe internaționalii noștri. E drept, un mulțumesc trebuie să i se adreseze și arbitrului francez Ruddy Buquet, care ne-a iertat de un penalty clar, în finalul partidei, la o intervenție a lui Săpunaru la Cesc. Suporterul din mine spune că ar fi fost totuși păcat să pierdem așa, după o prestație, repet, încurajatoare. Despre fiecare compartiment am adunate vorbe bune. Portarul a scos două mingi grele, chiar dacă apoi a ieșit pe sub vreo două cornere. Fundași au fost atenți, au măturat tot ce trebuia și s-au dublat eficient în fața unor adversari care dau frisoane oricărei defensive de pe glob. Închizătorii s-au descurcat perfect, oprind la timp fie mingea, fie omul (Pintilii a fost liderul faulturilor) dovedindu-se de mare ajutor defensivei. Oamenii de bandă, mai ales Ad. Popa, au scos de multe ori sufletul din fundașii lor laterali, generând mai toate acțiunile noastre ofensive. Stanciu, care a fost ceva între mijlocaș central și vârf doi, a confirmat forma bună pe care o are de ceva vreme și dă speranțe că ne-am găsit în fine omul potrivit. Să-l țină. Singurul vârf, Fl. Andone, chiar dacă n-a adus prea multă spaimă lui Iker Casillas & Co. n-a făcut totuși un meci rău, încercând să se demarce, să dribleze, să șuteze cât mai bine, iar cu puțină încredere și precizie în plus ar putea avea un cuvânt de spus. Spania a jucat relaxat, dar cu grija de a nu păți ceva neprevăzut, gata oricând să schimbe vitezele. S-a văzut că aproape toți componenții ei mustesc de tehnică, având relații excelente cu mingea și gazonul. Nu degeaba sunt acolo sus.

Totuși să nu ne îmbătăm cu apă rece. O spun și pentru noi suporterii, dar mai ales pentru jucători, antrenori și cei din preajma lor. A fost doar un amical în preajma propriilor suporteri și a unui arbitraj indulgent, în care nu am avut nicio ocazie mare. Iar vorbele frumoase spuse la final de Del Bosque (aici în foto, atât ca selecționer, cât și ca jucător) au în ele și multă diplomație emanată dintr-un exemplu de om pe cât de delicat, pe atât de fair-play. Așadar, dacă este cu putință, să se extragă din această confruntare doar ceea ce este necesar.

27.03.2016 Cluj: ROMÂNIA – SPANIA 0-0 amical

Stadion: Cluj Arena. Spectatori: 28.000. Arbitru: Ruddy Buquet (Franța).

ROMÂNIA: Anton Ciprian TĂTĂRUȘANU (Fiorentina ACF / Italia, 35) – Cristian Ionuț SĂPUNARU (Pandurii Târgu Jiu, 11), Vlad Iulian CHIRICHEȘ / cpt (Napoli SSC / Italia, 39), Dragoș GRIGORE (Al-Sailiya SC / Qatar, 18), Steliano FILIP (Dinamo București, 3) – Doru Mihai PINTILII (Steaua București, 29) înloc.89 Adrian ROPOTAN (Pandurii Târgu Jiu, 6), Ovidiu Ștefan HOBAN (Hapoel Beer-Sheva / Israel, 18) – Adrian POPA (Steaua București, 11) înloc.61 Andrei Gabriel TORJE (Osmanlıspor FK / Turcia, 48), Nicolae Claudiu STANCIU (Steaua București, 2) înloc.85 Lucian Iulian SĂNMĂRTEAN (Al-Ittihad Jeddah / Arabia Saudită, 18), Sorin Bogdan STANCU (Gençlerbirliği SK / Turcia, 39) înloc.66 Virgil Andrei IVAN (CSU Craiova, 3) – Florin ANDONE (Córdoba CF / Spania, 5) înloc.75 Raul Andrei RUSESCU (Osmanlıspor FK / Turcia, 10). Antrenor: Anghel IORDĂNESCU 94.

SPANIA: Iker Casillas / cpt – Mario Gaspar, Marc Bartra, Piqué (51 Nacho Fernández), Jordi Alba – Koke, Sergi Roberto (59 Cesc) – Pedro (66 Mata), Silva (78 Álvaro Morata), Nolito (46 Isco) – Paco Alcácer (59 Aduriz). Antrenor: Vicente Del Bosque Sánchez.

Dintr-o perspectivă cifrică, partida ar arăta astfel: # A fost meciul 665 al echipei naționale în care am făcut al 170-lea egal (al 48-lea 0-0). # Ne-am întâlnit pentru a 16-a oară cu Spania, finalizând a 6-a remiză, menținând astfel bilanțul direct în echilibru și păstrându-ne invincibilitatea cu ibericii atât pe teren propriu, cât și în amicale. # A fost prima confruntare ca selecționeri dintre Iordănescu și Del Bosque. Ca jucători o făcuseră de trei ori (două egaluri plus o victorie pentru spaniol). # Am ajuns la 14 partide consecutive fără înfrângere (câte 7 victorii și egaluri) și nu mai avem mult până să ne egalăm recordul de invincibilitate. # După două meciuri pierdute la Cluj cu un golaveraj 0-9, naționala noastră a izbutit pentru prima oară să termine neînvinsă. Dar a rămas tot cu zero în dreptul golurilor marcate. # Ultima oară când am jucat două meciuri consecutive de pe teren propriu dincolo de București s-a petrecut în 2010 și 2011, ambele jucându-le la Piatra Neamț, cu Albania, respectiv Luxemburg, în preliminariile CE 2012. # Florin Andone a devenit al 13-lea internațional român care angajat la un club spaniol a jucat contra Spaniei. Ultimii doi de dinaintea lui au fost Tamaș (pe când era la Celta) și L. Roșu (pe când era la Huelva), ambii la meciul din 2006. # Noi n-am mai avut de această dată vreun debutant. Ei au avut unul, pe Sergi Roberto (al 60-lea debutant din mandatul lui Del Bosque) care a debutat contra României, așa cum au făcut-o cândva Del Bosque sau Silva.

Un gând despre &8222;Să nu ne îmbătăm cu 0-0 grade&8221;

Lasă un comentariu