CÂND „PORTOCALA MECANICĂ” PUTEA CĂDEA DE PE „MASA VERDE”

Rezultatul decis la masa verde este una dintre regulile din fotbal care îmi displac profund. Categoric are utilitatea sa, sancționând deraieri de la regulament. Însă trebuie folosită cu discernământ numai și numai în ultimă instanță, la situații cu adevărat flagrante care impun o asemenea acțiune punitivă. Pentru că am putut constata mai ales în fotbalul autohton cum pe spatele ei o mulțime de pomanagii care au pierdut clar în teren au încercat să întoarcă rezultatul dincolo de gazonul verde pe diverse motive puerile.

Die Fußballnationalmannschaft der Niederlande nimmt am 25.6.1988 im Münchner Olympiastadion vor 72.300 Zuschauern vor dem Europameisterschafts-Endspiel gegen die UdSSR (2:0) Aufstellung für ein Mannschaftsfoto: Stehend (v.l.) Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Erwin Koeman, Ruud Gullit, Hans van Breukelen; Hockend (v.l.): Adrie van Tiggelen, Arnold Muhren, Berry van Aerle, Jan Wouters, Gerald Vanenburg.

În cele de față voi arăta cum o asemenea decizie pe lângă faptul că era să producă o mare nedreptate, ar fi lăsat istoria fotbalului mai săracă.

Ne aflăm în preliminariile pentru Euro 1988. Pe 28.10.1987, reprezentativa Olandei mai are de trecut penultimul obstacol pentru a obține deja biletele pentru turneul final care urma a avea loc vara următoare, în RFG. Batavii aveau nevoie de o simplă victorie, iar șampania era deja la rece, pentru că amintitul obstacol era departe de a fi vreunul de netrecut, adversarul numindu-se Cipru. Nimeni nu-și putea imagina că modesta echipă insulară ar fi putut pune bețe în roate puternicei formații dirijată de Rinus Michels. Iar cele ce aveau să se petreacă în teren au corespuns cu aceste așteptări, căci chiar în secunda 30, Bosman a deschis scorul. Bucuria survenită în tribune în urma acestei reușite a fost cât se poate de logică și firească, nu însă și cele ce aveau să urmeze. În zona porții cipriote s-a aruncat la un moment dat o petardă care a explodat chiar lângă apărătorul buturilor echipei oaspete, Haritou, provocându-i acestuia arsuri pe față. Imediat acesta a fost transportat la spital, partida întrerupându-se pentru 50 de minute. În toată această perioadă s-au purtat discuții nesfârșite, atât pe teren, cât și la vestiare, căci formația cipriotă refuza să reia jocul, cu toate că între timp atmosfera se calmase. În cele din urmă, ambele formații au acceptat reluarea partidei. A urmat un asediu continuu la poarta cipriotă, gazdele mai înscriind de încă șapte ori. Acest 8-0 însă nu avea să aibă o viață prea lungă în bilanțul direct dintre cele două reprezentative. Cât ar fi putut contribui prezența lui Haritou în poartă nu știm cu exactitate, însă putem presupune îndreptățit că nu prea mult în economia rezultatului final. Oricum, tot problema scorului cu care ar fi învins Olanda s-ar fi pus. Numai că, agățându-se de amintita accidentare a sa, federația cipriotă a înaintat un memoriu comisiei de resort a UEFA. Apropo de pomanagii despre care aminteam mai sus. Fiind încă vii în amintire evenimentele tragice petrecute pe stadionul Heysel din Bruxelles la acea finală a Cupei Campionilor din 1985, UEFA era decisă să taie în carne vie, pentru a elimina pentru totdeauna incidentele din tribune. Astfel, a decis să acorde victoria Ciprului la amintita „masă verde”. Această decizie încurca lucrurile, readucând în cărțile calificării Grecia (care cu siguranță că nu a fost străină de memoriul Ciprului), principala contracandidată la întâietatea grupei. Până la urmă, la recursul olandez, UEFA a chibzuit mai bine și a anulat această victorie dată Ciprului, decizând o măsură mult mai logică și corectă: rejucarea meciului cu porțile închise, bașca o amendă usturătoare pentru federația din Țara Lalelelor. După cum era de așteptat și de această dată Olanda s-a impus, însă doar cu 4-0. Și ca să nu rămână vreun dubiu asupra celei mai bune echipe a grupei, a învins și în ultimul meci, 3-0, tocmai în Grecia.

Astfel „Portocala Mecanică” s-a putut îmbarca vara următoare în avionul de München și mai apoi să reîntoarcă în țară încoronată ca regină a Europei, unicul său trofeu câștigat până la această oră de aceasta. Pe cei contemporani cu acel turneu ne-au încântat atunci van Basten, Gullit și ceilalți colegi ai lor, primul rămânând în antologia fotbalului printre altele cu acel gol senzațional, din voleu, șutat dintr-un unghi imposibil.

Așadar bine că în cele din urmă „masa verde” a fost… dezasamblată.

 

Clasamentul final al grupei

1. OLANDA 8 6 2 0 15-1 14
2. Grecia 8 4 1 3 12-13 9
3. Ungaria 8 4 0 4 13-11 8
4. Polonia 8 3 2 3 9-11 8
5. Cipru 8 0 1 7 3-16 1

Rezultatele în ordine cronologică: Polonia – Grecia 2-1, Ungaria – Olanda 0-1, Grecia – Ungaria 2-1, Olanda – Polonia 0-0, Cipru – Grecia 2-4, Cipru – Olanda 0-2, Grecia – Cipru 3-1, Cipru – Ungaria 0-1, Olanda – Grecia 1-1, Polonia – Cipru 0-0, Grecia – Polonia 1-0, Olanda – Ungaria 2-0, Ungaria – Polonia 5-3, Polonia – Ungaria 3-2, Polonia – Olanda 0-2, Ungaria – Grecia 3-0, Olanda – Cipru rezultat anulat, Cipru – Polonia 0-1, Ungaria – Cipru 1-0, Olanda – Cipru 4-0 partidă redisputată, Grecia – Olanda 0-3

 

Caseta meciului cu pricina

OLANDA – CIPRU 8-0 (4-0)

28.10.1987 Rotterdam. Spectatori: 55.000. Marcatori: Bosman (1, 38, 53, 60, 67), Gullit (20), Spelbos (42), Van’t Schip (47). Arbitru: Roger Philippi (Luxemburg).

OLANDA: van Breukelen – R. Koeman, van Tiggelen, Spelbos, Silooy – van Aerle, A. Muehren, Gullit, Vanenburg – Bosman, van’t Schip (74 Gillhaus). Antrenor: Rinus Michels.

CIPRU: Haritou (4 Kleftēs) – H. Pittas, D. Misos, A. Sōkratous, Miamiliotēs (72 K. Panziaras) – Giagkoudakēs, H. Hristoforou, P.Savva, E.Hristofē – L. Mavroudēs, G. Savvidēs. Antrenor> Panikos Iakōvou.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s