Acum 29 de ani, Bölöni și Pițurcă au avut rolurile lui Messi și Suárez

În recentul meci din campionatul Spaniei, etapa 24, am remarcat că golul cu numărul patru înscris de Barcelona Celtei (scor final 6-1), când la penalty-ul executat de Messi, în loc să tragă direct, a pasat scurt lateral, pentru Suárez care a intrat în careu și a șutat, a trezit multă mirare. Este normal, fiind ceva foarte rar văzut pe terenul de fotbal, dar perfect regulamentar. Prin rândurile de față vreau să informez că acest gen de a marca de la punctul cu var nu este marea descoperire a celor de la FC Barcelona. Foștii arbitri pot da destule exemple din trecut petrecute chiar în România. Eu mă voi opri numai la unul pe care l-am văzut cu proprii ochi pe stadionul Steaua, în vara anului 1987.

Ladislau Boloni 2000piturcaLa începutul lunii august al amintitului an, cu câteva săptămâni înainte de a debuta noul sezon, Steaua a organizat un turneu internațional, un patrulater, numit Cupa Steaua, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de existență. Au fost invitate trei formații din străinătate: C Brugge CV (Belgia), ASK Vorwärts Frankfurt/Oder (RDG) și FC den Bosch (Olanda). Jocurile s-au desfășurat în două zile, în ultima disputându-se finalele, mare și mică, între câștigătoarele și, respectiv, învinsele primei zile. În meciul de deschidere, Vorwärts a învins surprinzător pe Brugge cu 2-0. În al doilea, Steaua a surclasat cu 6-1 pe den Bosch. La această partidă, golul numărul trei al roș-albaștrilor, marcat în min. 44, a survenit în urma unui penalty, după un fault la Balint; atunci Bölöni a simulat că trage la poartă, pasând însă scurt înainte, iar Pițurcă a venit de dincolo de linia careului și a șutat în plasă, spre uluiala tuturor. Mi-amintesc că asistența nici nu s-a bucurat imediat după gol, căci cei mai mulți nu știau ce s-a întâmplat, decât după ce i-au văzut pe jucătorii Stelei îmbrățișându-se și pe arbitru arătând centrul terenului. Ion Crăciunescu își amintește cu siguranță, căci el a condus acel joc de la centru.

Mai merită amintite unele evenimente de la acea partidă. Chiar dacă a fost un amical, au fost prezenți în tribune aproximativ 20.000 de oameni, care duceau dorul reîntoarcerii fotbalului după o vară fierbinte. Iar înaintea primului fluier al arbitrului, a avut loc un moment festiv, prilejuit de retragerile oficiale ca jucători ale lui Anghel Iordănescu și Helmut Duckadam, cei doi primind cupe și flori și salutând publicul care îi ovaționa, nu înainte însă de a face un schimb de pase, Iordănescu driblând scurt, țn stilu-i caracteristic, și apoi șutând, Duckadam plonjând scurt dar spectaculos după respectiva minge. La meciul cu pricina, Steaua a aliniat echipa: Liliac – Iovan, Bumbescu (58 L. Bălan), Belodedici, Ungureanu (21 Lucaci) – Rotariu, Balint (55 Majearu), Hagi, Bölöni – Lăcătuș, Pițurcă (72 Buțerchi). Să-i amintesc și pe marcatori: Belodedici (32, 86), Lăcătuș (41), Pițurcă (44), Iovan (45), Hagi (63-penalty) / Krüzen (89). În finală însă, Steaua a pierdut în fața lui Vorwärts cu 7-8 la lovituri de departajare, după ce la capătul a 90 de minute fusese 0-0. Pentru locurile 3-4, Brugge a învins pe den Bosch cu 2-0.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s