Ne-a părăsit cel mai longeviv dintre „jandarmi”

Iată că și noul an ne întâmpină cu decese. După cantautorul Michel Delpech*, tot dinspre Franța vine o asemenea veste, fiind vorba acum de actorul de comedie Michel Galabru.

Michel GalabruCu siguranță cei din generația mea, dar și multe din cele următoare cunosc foarte bine seria comediilor cu „jandarmii” (realizate în anii 1964-1982), de pe vremea când francezii erau mai… francezi și știau să facă filme. Ca să nu spun că de fapt erau ași în comedie, Bourvil, Fernandel, Louis De Funès, Pierre Étaix, Pierre Richard și mulți-mulți alți mari comedianți din „Hexagon” stând mărturie în acest sens.

Apropo de pomenitul Louis De Funès, acesta, prin intermediul personajului Ludovic Cruchot, a fost categoric marea vedetă a amintitei serii cu „jandarmii”. Însă, ca și Diego Maradona care dacă n-avea în echipă alături un Burruchaga, un Ruggeri sau un Valdano, ca să pomenesc doar trei nume, nu ar fi putut câștiga de unul singur titlul mondial pentru Argentina, nici cel supranumit „Omul cu 40 de chipuri pe minut”  dacă nu era susținut de un grup de comedianți deosebiți, acea serie de filme nu ar mai fi avut atâta strălucire și succes. Printre aceștia s-a aflat și recent dispărutul Michel Galabru, prezent în toate cele șase filme ale seriei, având rolul plutonierului adjutant Jérôme Gerber, sau mai pe scurt șeful direct al personajului Ludovic Cruchot interpretat de genialul Louis De Funès. Astfel au dispărut toți „jandarmii”, cu excepția a doi dintre ei prezenți în ultimele două producții, Maurice Risch (rolul Beaupied) și Patrick Préjean (rolul Perlin). De Funès a plecat primul, în 1983 (la 68 de ani), urmându-l în ordine: Guy Grosso (rolul Gaston Tricard) în 2001 (la 67 de ani), Jean Lefebvre (rolul Lucien Fougasse) în 2004 (la 84 de ani), Michel Modo (rolul Jules Berlicot) în 2008 (la 71 de ani), Christian Marin (rolul Albert Merlot) în 2012 (la 83 de ani), iar acum Michel Galabru (rolul Jérôme Gerber) în 2016 (la 93 de ani). În schimb trăiesc mai toate dintre actrițele care au avut roluri importante în aceste filme, precum Claude Gensac (rolul Josepha Cruchot, șarmanta soție a lui De Funès) ajunsă la aproape 89 de ani, Genviève Grad (rolul Nicole Cruchot, neastâmpărata fiică a lui De Funès) 71 de ani și France Rumilly (rolul sorei Clotilde, acea călugăriță simpatică și veselă care era o dură a șofatului, indiferent că se afla la volanul unei mașini sau la ghidonul unei motociclete cu ataș) 76 de ani.

După cum se poate remarca, toți au prins vârste înaintate, dar Michel Galabru a fost cel mai longeviv. Acest fapt însă nu este neapărat o binecuvântare, pentru că astfel îi vezi cu durere în suflet pe toți cei dragi cum dispar unul câte unul de lângă tine. Se pare că acest fapt i-ar fi și adus sfârșitul, fiind foarte afectat de două pierderi importante din ultima vreme, cea a fratelui său, Marc (în 2014), dar mai ales cea a soției sale, Claude (anul trecut). În plus, actorul suferea și de acea cumplită maladie Parkinson. De altfel, într-unul dintre ultimele sale interviuri, s-a arătat foarte deprimat, considerând „că așa îți este programată viața și indiferent de sentimentele tale nu mai poți face nimic”, încheind mâhnit cu o întrebare retorică „eu nu știu de ce mai trăiesc”, după ce admisese că se gândise în repetate rânduri la sinucidere însă nu avusese curajul să o facă. Este impresionant cum un om care a stat aproape întreaga viață în preajma râsului și a bunei dispoziții să ajungă într-o asemenea stare depresivă. Finalmente Dumnezeu a avut milă de el, murind în somn în dimineața zile de 4 ianuarie. Coincidența a făcut ca în aceste zile din noul an să revăd toată seria cu „jandarmii”, pe care o dețin, neștiind că atunci când imaginile cu ei îmi scoteau al nu știu câtelea hohot de râs, „monsieur l’adjudant” ne părăsea pentru totdeauna. Fie-i țărâna ușoara!

Michel Galabru batranCV

Michel Louis Edmond Galabru

Născut: 27.10.1922 (Safi, în Maroc, pe când acesta era Protectorat Francez) / Decedat: 04.01.2016 (Paris)

Are doi copii, Jean și Emanuelle, la rându-le actori

A jucat în filme, seriale și piese de teatru

A apărut în aproape 250 de filme

În 1977 a primit premiul César

 

 

07 Nov 1978, Paris, France --- French Singer Michel Delpech --- Image by © Tony Frank/Sygma/Corbis

*Un alt om al muzicii ne-a spus adio în a doua zi a noului an. Este vorba despre Michel Delpech, cel care cu vocea lui blândă și muzicalitatea melodiilor sale mi-a încântat anii Michel Delpech
copilăriei petrecuți în Algeria, ascultându-l adesea la radio sau la casetofon. Mai puțin cunoscut poate în România, a fost unul dintre cantautorii de succes al muzicii franceze din anii 70, printre piesele sale cele mai importante aflându-se „Wight is Wight”, „Pour un flirt”, „Le Chasseur”, „Le Loir et Cher”, „Pleurer le chanteur”. S-a născut la 26.01.1946 în localitatea Courbevoie, fiind deci foarte aproape să prindă șapte decenii pline. Însă un cancer oral (limbă și gât) îl chinuia de ceva vreme, fiindu-i finalmente fatal. Merci et adieu Michel Delpech!

Reclame

2 gânduri despre &8222;Ne-a părăsit cel mai longeviv dintre „jandarmi”&8221;

  1. Vă reamintesc că și marele și iubitul nostru actor Jean Constantin a declarat același lucru în ultimele sale apariții tv. Comedianți, comedianți dar, înainte de toate sunt oameni. Mulțumindu-vă pentru articol, îi vom păstra cu drag și cu dor în amintirea noastră……………..M Drosu

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s