Derby de Ilfov în LI, o premieră istorică

După ce aproape că s-au întrecut pe rând s-o revigoreze pe Steaua, spunându-i parcă „hai dragă că nu ești chiar atât de urâtă (se poate citi și slabă)”, FC Voluntari și Concordia Chiajna se vor întâlni în weekend-ul ce urmează, mai precis pe 2 octombrie, în ceea ce va fi cel dintâi derby ilfovean din istoria primului nostru eșalon. Ba mai mult, ca premiera să fie și mai… premieră, va fi prima confruntare oficială dintre cele două grupări, până în actualul sezon drumul lor neintersectându-se niciodată (sincer, nu știu dacă n-or fi făcut-o vreodată într-una din fazele minuscule ale Cupei României, dar acele meciuri aproape că nu contează).

FC_VoluntariAcest eveniment mi-a dat ca temă căutarea prin arhive a celorlalte derby-uri județene care au avut loc pe prima noastră scenă. Așadar voi face abstracție de derby-urile locale, Concordiaadică cele între echipe din același oraș (Arad, Brașov, Cluj, Craiova, Oradea, Ploiești, Timișoara și, evident, București au avut asemenea cazuri), chiar dacă din punct de vedere tehnic nu ar fi nicio greșeală dacă ar fi încadrate și acestea la județene. Însă în cele ce urmează mă refer strict la partide între echipe aparținând de localități distincte, însă din același județ.

Împărțirea teritorial-administrativă a României s-a făcut de-a lungul timpului, în linii mari, cam pe același tipar, fie că a fost vorba de perioada interbelică, fie de cea comunistă, fie de cea actuală (doar acestea interesându-mă, căci ele cuprind temporal desfășurarea primului nostru eșalon în sistem divizionar). Cine nu mă crede se poate uita pe internet unde va găsi tot felul de hărți care să mă confirme. De aceea nu am fost nevoit să iau în considerare strict doar perioada din 1968 (când a avut loc ultima importantă reorganizare teritorial-administrativă) până în prezent.

Asemenea meciuri constituie o raritate, pentru că de cele mai multe ori, indiferent de perioada istorică, mai toate resursele locale erau ghidate doar spre o singură grupare. De-aici a și apărut în perioada comunistă expresia de „echipa fanion a județului”.

Iată meciurile de prim-eșalon care s-au încadrat în categoria de derby-uri județene

BACĂU

FCM Bacău – FC Onești (perioada disputei, 1998-2000)

Bilanț: 4. 2. 1. 1. 7-4

 

CLUJ

Știința Cluj – Metalul Câmpia Turzii (perioadele disputei, 1952, 1954)

Bilanț: 4. 1. 1. 2. 2-4

 

HUNEDOARA

Jiul Petroșani – Corvinul Hunedoara (perioadele disputei, 1954, 1976-1979, 1980-1985, 1986-1987, 1989-1991)

Bilanț: 24. 9. 7. 8. 33-39

Jiul Petroșani – Minerul Lupeni (perioadele disputei, 1959-1960, 1961-1962)

Bilanț: 4. 1. 0. 3. 1-6

Corvinul Hunedoara – Minerul Lupeni (perioada disputei, 1960-1961)

Bilanț: 2. 1. 0. 1. 1-3

 

MUREȘ

Locomotiva Târgu Mureș – Avântul Reghin (perioada disputei, 1955)

Bilanț: 2. 1. 0. 1. 1-2

SIBIU

Gaz Metan Mediaș – CSU Voința Sibiu (2011-2012)

Bilanț: 2. 2. 0. 0. 5-0

Iar acum

ILFOV

FC Voluntari – Concordia Chiajna ? (perioada disputei, 2015-2016)

# Așadar, în total, Ilfov va deveni al 6-lea județ aflat într-o asemenea postură. # În total, 42 de meciuri au avut un aemenea caracter. # Cele mai multe a avut județul Hunedoara, atât ca număr de dueluri, cât și ca număr total de meciuri. Iar Jiul – Corvinul domină categoric. Toate acestea s-au datorat forței social-economice deosebite pe care o avea în anii comuniști extracția mineră. La un moment, prin anii 70, seria de vest a eșalonului secund era plină de echipe din acest județ.

Revenind la subiectul acestor rânduri. Județul Ilfov a suferit de-a lungul timpului transformări semnificative. Dacă în 1972 avea 8.225 km², fiind al 5-lea din țară ca mărimea suprafeței, nouă ani mai târziu a fost dezmembrat, ajungând cel mai mic! Aceasta deoarece, partea de sud-vest a format nou înființatul județ Giurgiu, partea de nord-vest a fost alipită la Dâmbovița, partea de nord-est la Ialomița iar cea de sud-est la Călărași, un alt județ nou înființat. Iar comunele care înconjurau zona Municipiului București i-au fost subordonate acestuia, sub numele de Sectorul Agricol Ilfov (SAI). Abia în 1997, SAI a devenit județul Ilfov, fiind scos de sub tutela Capitalei. Însă în nicio perioadă, până în actualul sezon, Ilfov nu a mai avut două echipe simultan în LI. În perioada sa de grandoare, dacă o numim astfel pe cea din anii 70, a avut doar două grupări la nivel de eșalon secund, acolo unde atât Giurgiu, cât și Oltenița erau reprezentate de Dunărea, respectiv Șantierul Naval, care au conviețuit în același timp la acest nivel timp de șase sezoane. După amintita dezmembrare și restrângere în jurul Capitalei, noul județ Ilfov a ajuns să aibă mai mult de o reprezentantă în Divizia B abia în ediția 2006/07, când printre componentele seriei I se aflau CS Otopeni și FC Snagov. O perioadă sinonimă cu dezvoltarea imobiliară din această zonă. Iar acum, după nouă sezoane, o asemenea premieră se regăsește și la nivelul primului eșalon.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Derby de Ilfov în LI, o premieră istorică&8221;

    1. Salut Tavi. Asta stiam de ea, dar nu am luat-o in considerare pentru ca, intr-adevar, Viitorul plecase de la Ovidiu si, la acea vreme, nu se stia daca urma sa se mai intoarca. Astfel, la acel moment se dezradacinase de jud. Constanta si numai a derby judetean n-au aratat cele doua jocuri. Oricum, multumesc pentru sesizare. Cu bine.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s