ZERO, NUMITORUL COMUN

S-au dus și meciurile sfârșitului de vară din preliminariile lui Euro 2016, urmând să se ajungă curând în linie dreaptă, adică ultimele două etape din octombrie. BudescuÎn loc să ne fi bucurat deja și să închinăm pahare de șampanie în cinstea unei noi calificări, trebuie să așteptăm cu mari emoții, având cota de optimism jos de tot. Și cu cine avem amintitele emoții? Cu Finlanda acasă și Feroe în deplasare. Vă vine să credeți că acest „dublu F nordic” a ajuns să ne fie sperietoare? Până nu demult, aproape că nu băgam în seamă confruntările cu adversare de un asemenea calibru, considerându-le antrenamente cu public. Acum, însă, suntem aproape de zero, din foarte multe puncte de vedere. Și ce grupă slabă! Penibilă chiar.

Iată-ne așadar după doi de 0-0 în trei zile și, de fapt, al treilea consecutiv pentru națională, dacă-l adăugăm și pe cel din Irlanda de Nord. Niciodată în istoria acesteia nu s-au mai înregistrat trei de 0-0 consecutivi și toate în partide oficiale. Mai fuseseră doi de 0-0 unul după altul, în 1974, mai întâi în Bulgaria, amical și apoi în Danemarca, preliminarii CE. Acum am ajuns la 338 de minute fără gol marcat, n-am bătut încă propriul record de ineficacitate, care este de 413 minute (înregistrat tocmai între 1947 și 1948), dar nici mult nu mai avem. Cele două jocuri de septembrie ne-au arătat mai ales cât de fadă ofensivă avem, fără idei, stângace, previzibilă, dirijată de hazard, care nu spune aproape nimic, copie fidelă cu discursurile și faptele celui cocoțat de niște inconștienți în fruntea FRF. Așa, că tot vorbim de zero. Aș sări și pe Tata Puiu, însă numai pentru prostiile pe care le spune când i se oferă microfonul, nu neapărat și pentru prestația echipei. Chiar dacă nu l-am considerat niciodată antrenor de top, ci doar un norocos care a știut să profite la maxim de conjunctura de a dispune mai mereu de jucători de excepție, de această dată chiar nu are cu ce. Față de atâtea alte dăți, când potrivit acelui sentiment uman, aveam și eu impresia că ar fi fost mai buni cei neconvocați, acum chiar nu am simțit așa ceva. Am regretat doar lipsa lui Marica, însă unul cu meciuri în picioare, nu în stadiul la care se află acum, dându-i perfectă dreptate lui Iordănescu că nu l-a convocat. L-a titularizat și pe mult cerutul Budescu, care nu pot spune că a dezamăgit. Ba mai mult, la Budapesta mi s-ar fi părut că introducerea sa în teren mai devreme ar fi avut efecte mai bune asupra jocului nostru. Apropo de mult ceruți, fie de suporteri, fie de presă, în asemenea posturi în care a fost acum Budescu s-au aflat până nu demult și Maxim cu Sănmărtean, care în prezent sunt jalnici, creând față de ei o senzație total opusă celei de-acum câțiva ani. Sper să nu ajungă la fel și „astralul”. Cât despre Keserü, Chipciu și alte asemenea „talente”, distrug în continuare ideea de ceea ce înseamnă cu adevărat o vedetă.

Ca o concluzie, ca foarte multe alte lucruri care astăzi se fac mai prost decât înainte, nici fotbalul nu face excepție.

Sincer, aș vrea ca cei criticați să-mi dea palme morale și să mă contrazică în teren. Până atunci însă, voi tremura la auzul unor substantive proprii precum Finlanda sau Feroe.

Și precum cei care la nervi freacă două bile într-o mână, învârtesc și eu cifrele sau elementele statistice ale acestor partide, aflate și ele la „înălțimea” prestațiilor noastre.

# Meciul cu Grecia a fost al 660-lea din istoria naționalei noastre. # Grecia a devenit al doilea cel mai întâlnit adversar de România all-time, cea de luni fiind a 34-a confruntare cu aceasta, cu trei mai puține decât cu fosta Iugoslavie, care rămâne în continuare prima în această ierarhie. # Budescu a devenit al 817-lea fotbalist care joacă pentru naționala României, al doilea născut în Urziceni (primul a fost Damaschin I), al 87-lea promovat de Anghel Iordănescu. # Exact după un an a reapărut în echipă, în teren, un jucător ce aparține de un club de eșalon secund, este vorba de Florin Andone de la Córdoba CF. Acum un an, la 07.09.2014, tot la un meci cu Grecia, primul din actuala campanie, jucase Gabriel Tamaș, care pe-atunci era la Watford, aflată în al doilea eșalon englez.

 

 

659/ 04.09.2015 Budapesta: UNGARIA – ROMÂNIA 0-0 prel.CE

Stadion: Groupama Arena. Spectatori: 22.060. Arbitru: Felix Brych (Germania).

UNGARIA: Király – Fiola, R.Juhász (25 Guzmics), Kádár, Leandro – Stieber (88 Priskin), Elek, Tözsér, Dzsudzsák / cpt – Á.Szalai, Nikolić (70 K.Németh). Antrenor: Bernd Storck.

ROMÂNIA: Anton Ciprian TĂTĂRUȘANU (Fiorentina ACF, 30) – Paul PAPP (Steaua București, 16), Vlad Iulian CHIRICHEȘ (Napoli SSC, 33), Dragoș GRIGORE (Al-Sailiya SC, 13), Răzvan RAȚ Dincă / cpt (AD Rayo Vallecano, 104) – Andrei PREPELIȚĂ (Ludogoreț Razgrad, 5), Ovidiu Ștefan HOBAN (Hapoel Beer-Sheba, 12) – Adrian POPA (Steaua București, 7) înloc.69 Alexandru Mihăiță CHIPCIU (Steaua București, 19), Lucian Iulian SĂNMĂRTEAN (Al-Ittihad Jeddah, 13) înloc.78 Constantin Valentin BUDESCU (Astra Giurgiu, 1), Andrei Gabriel TORJE (Osmanlıspor FK, 42) înloc.89 Alexandru Iulian MAXIM (VfB Stuttugart, 22) – Claudiu Andrei KESERÜ (Ludogoreț Razgrad, 6). Antrenor: Anghel IORDĂNESCU 88.

 

660/ 07.09.2015 București: ROMÂNIA – GRECIA 0-0 prel.CE

Stadion: Arena Națională. Spectatori: 30.000. Arbitru: Aleksei Kulbakov (Belarus).

ROMÂNIA: Anton Ciprian TĂTĂRUȘANU (Fiorentina ACF, 31) – Paul PAPP (Steaua București, 17), Vlad Iulian CHIRICHEȘ (Napoli SSC, 34), Dragoș GRIGORE (Al-Sailiya SC, 14), Răzvan RAȚ Dincă / cpt (AD Rayo Vallecano, 105) – Ovidiu Ștefan HOBAN (Hapoel Beer-Sheba, 13) înloc.80 Florin ANDONE (Córdoba CF, 2), Doru Mihai PINTILII (Hapoel Tel-Aviv, 25) – Alexandru Iulian MAXIM (VfB Stuttgart, 23) înloc.64 Adrian POPA (Steaua București, 8), Constantin Valentin BUDESCU (Astra Giurgiu, 2) înloc.64 Lucian Iulian SĂNMĂRTEAN (Al-Ittihad Jeddah, 14), Andrei Gabriel TORJE (Osmanlıspor FK, 43) – Claudiu Andrei KESERÜ (Ludogoreț Razgrad, 7). Antrenor: Anghel IORDĂNESCU 89.

GRECIA: Karnezēs – Kitsiou, K.Manōlas, Papastathopoulos / cpt, Holevas – Samarēs, Tziōlēs – Fetfatzidēs (46 Vyntra), Fortounēs (54 Kone), Aravidēs – Mētroglou (87 Karelēs). Antrenor: Kōstas Tsanas.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s