3-2 după 0-2, ca acum 28 de ani

Pentru a 11-a oară o echipă românească, în cupele europene, a refăcut în același joc un dezavantaj de două goluri și doar pentru a doua oară a întors un rezultat în asemenea condiții (adică a ajuns în avantaj, după un asemenea dezavantaj). Este vorba, evident de Astra Giurgiu, care după refacerea dezavantajului la Londra, în fața lui West Ham United, cu un tur înainte, acum a întors chiar rezultatul cu AZ Alkmaar. Pavel BadeaFrumos, merită toate aplauzele și aprecierile, numai că acest avantaj este firav pentru partida retur din Olanda. Înaintea Astrei, Universitatea Craiova a fost cea care a reușit așa ceva. Ceva aproape similar, tot un 3-2, după un 0-2, diferind doar perioadele de marcare a golurilor. S-a întâmplat în turul 1 al ediției 1987/88 al Cupei UEFA, în care echipa olteană a întâlnit pe GD Chaves din Portugalia. Spre deosebire de-acum, când AZ Alkmaar era favorita, atunci Universitatea, chiar dacă era în schimbare de generații (terminase pe locul 5 în clasament), avea o cotă sensibil mai bună decât adversara sa în mod special datorită antecedentelor în cupele europene. GD Chaves terminase și ea tot pe locul 5, însă era o prezență meteorică nu doar în prima parte a clasamentului, ci chiar în prima divizie portugheză. De fapt aceea a fost cea mai bună poziție din istoria sa, pe care a mai repetat-o o singură dată, în 1989/90. Caseta tehnică a acelui joc.

UNIVERSITATEA CRAIOVA – GD CHAVES 3-2 (0-1)

16.09.1987 Craiova. Stadion: Central. Spectatori: 40.000. Marcatori: Ciurea (63pen), Vancea (65), Ghiță (85) – Gilberto (19), Vermelinho (52). Arbitru: Namoğlu (Turcia).

UNIVERSITATEA: Ștefan Crișan – Niculae Negrilă, Emil Săndoi, Gheorghe Popescu, Anton Weiszenbacher – Vasile Mănăilă, Gheorghe Ciurea, Mircea Irimescu (40 Nicolae Ghiță) – Ștefan Stoica (63 Ion Geolgău), Viorel Adrian Vancea, Pavel Badea. Antrenor: Constantin Oțet.

CHAVES: Padrão – Cerqueira, Garrido, Jorginho, Rogério (70 Vicente) – Gilberto, Zdravkov, Caura (46 Serra), Diamantino – Slavkov, Vermelinho. Antrenor: Raúl António Águas.

Cu acest prilej, Ciurea, Șt. Stoica, Vancea și N. Ghiță au debutat în cupele europene. Din Craiova Maxima mai rămăsăeseră mici urme, Negrilă, Irimescu, Geolgău și antrenorul Oțet. În locul lor însă veniseră tineri de mare perspectivă, precum Gică Popescu, Emil Săndoi, Pavel Badea (în foto) sau Fane Stoica. La echipa portugheză vedete erau bulgarii Radoslav Zdravkov și fosta gheată de aur, Gheorghi Slavkov, ca și atacantul Vermelinho. Din nefericire, la partida retur, Universitatea a fost învinsă mai clar decât o arată scorul, 2-1, goluri Slavkov (5) și Vermelinho (62), respectiv N. Ghiță (83). Aceea a fost singura participare și totodată acel amintit 2-1 este singura victorie a lui GD Chaves în cupele europene, în turul următor fiind spulberată de Honvéd, în fața căreia a suferit două înfrângeri. Să sperăm că în deplasarea sa de săptămâna viitoare, Astra va avea o soartă mai bună.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s