Supercupa 17 sau premiera cu spumă a Ardealului la Constanța

Patru elemente în același cuvând numit „premieră” după cea de-a 17-a ediție a Supercupei României. Așadar, a fost primul trofeu din istoria echipei Ardeal dar în același timp și pentru fotbalul din Târgu Mureș; prima găzduire a competiției de către orașul Constanța; în fine, la un an după turneul final al CM din Brazilia a fost folosită pentru prima oară la nivel internațional, spuma de marcaj a debutat și în fotbalul nostru cu prilejul acestei finale; echipa mureșeană a devenit cea dintâi care câștigă supercupa fără a fi câștigat vreun trofeu (campionatul sau cupa) în prealabil.

mircea-axenteMeciul a avut un aspect și totodată o desfășurare logică dacă ne gândim la contextul disputării. În primul rând ambele echipe sunt încă în stadiul pregătitor chiar dacă acesta se află la final. Apoi, Steaua pe lângă faptul că și-a schimbat antrenorul, a pierdut câțiva jucători importanți fiind înlocuiți cu alții care (momentan, poate) sunt mai modești, de cealaltă parte numai în pielea celor de la Ardeal să nu fii, cu zornăitul cătușelor la ușă, cu conturile blocate, cu jucători care dau buzna să plece fiind întrecuți în viteză doar de antrenorul lor. A fost o revanșă palidă a echipei mureșene pentru eșecul lamentabil cu o retrogradată din ultima etapă a sezonului trecut care a privat-o de titlu. Este totuși primul trofeu pentru fotbalul din acest oraș, ceea ce înseamnă totuși istorie.

 

08.07.2015, Constanța (ora 21.00): ARDEAL TÂRGU MUREȘ – STEAUA BUCUREȘTI 1-0 (0-0)

Stadion: Farul. Spectatori: 13.500. Marcator: Axente (63). Au arbitrat: Radu Petrescu (București) – Sebastian Gheorghe (Suceava), Ovidiu Artene (Vaslui) – Horațiu Feșnic (Cluj), Andrei Chivulete (București). C.G.: D. Varga, Golański, G. Mureșan, M. Constantin, Kortzorg, Stăncioiu – N. Stanciu

ARDEAL: Stăncioiu – Golański (83 Hanca), M. Constantin, Bejan, Brandán – Gorobsov, Ndoye, G. Mureșan / cpt – D. Varga (61 Pedro), Kortzorg (90+2 Manolov) – Axente. Antrenor: Dan Petrescu.

STEAUA: Val. Cojocaru – Râpă, Tamaș, Varela / cpt, Toșca – Sulley (74 Vl. Mihalcea), I. Neagu (68 Tahar) – G. Iancu (44 Grădinaru), N. Stanciu, Chipciu – Tudorie. Antrenor: Mirel Rădoi.

Concluzii cifrice

# A fost a 17-a ediție a Supercupei. # AS Ardeal a câștigat-o în premieră, devenind a 7-a echipă care și-o adjudecă. # A fost a 10-a finală decisă după 90 de minute. #  Constanța a devenit al 3-lea oraș din provincie care a găzduit-o. # Steaua a devenit echipa care a pierdut cele mai multe finale, 5. # Pentru prima oară o echipă și-a adjudecat-o fără a fi câștigat vreun trofeu (campionatul sau cupa) în prealabil. # A fost pentru a 5-a oară 1-0, scorul care de altfel s-a înregistrat de cele mai multe ori în această competiție. # Prima supercupă pentru Dan Petrescu (o ratase o dată, în 2009, cu Unirea Urziceni în fața CFR Cluj). # De la învingători, Stăncioiu, G. Mureșan și M. Constantin o mai câștigaseră câte o dată, primii doi cu CFR Cluj, ultimul cu Rapid. Iar Brandán mai avusese 3 tentative de a și-o adjudeca (2 cu Unirea Urziceni și una cu Steaua), toate însă eșuate. # A fost cel mai important gol din cariera lui Axente (în foto) căci i-a adus primul trofeu major din carieră. # Prima finală arbitrată și pentru bucureșteanul Radu Marian Petrescu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s